ISSN 2305-3127 (Print)   
ISSN 2664-3790 (Online)

 

Оригінальні дослідження

DOI: http://doi.org/10.31928/2305-3127-2022.1-2.3846

Індекс продуктивності – новий підхід до оцінювання систолічної функції лівого шлуночка

 В.І. Павлюк 1, О.А. Мишаківський 1, М.В. Войцехівська 1, О.Й. Жарінов 2

1 Львівська обласна клінічна лікарня
2 Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Київ

Мета роботи – розробити новий підхід до оцінювання систолічної функції лівого шлуночка (ЛШ) – індекс продуктивності систолічної функції ЛШ; перевірити кореляцію цього індексу з фракцією викиду лівого шлуночка (ФВЛШ), визначеною за стандартним планіметричним методом Сімпсона.
Матеріали і методи. У дослідження залучено 121 пацієнта. Кожному пацієнту спочатку визначали ФВЛШ методом Сімпсона, після цього визначали часовий інтеграл швидкості у вихідному тракті лівого шлуночка (ЧIШ у ВТЛШ) і швидкість руху (ШР) міокарда в чотирьох відділах ЛШ. Оцінювали кореляцію цих показників з ФВЛШ та на підставі покрокової множинної регресії розробили гібридний індекс продуктивності систолічної функції ЛШ.
Результати та обговорення. Показники швидкості руху міокарда в чотирьох відділах ЛШ, її усередненого значення і часового інтегралу швидкості у ВТЛШ не лише засвідчили високий рівень кореляції з ФВЛШ, а й були її незалежними предикторами при багатофакторному аналізі. Виведена гібридна формула «0,7 × Сума ШР + ЧIШ у ВТЛШ» дає змогу отримати індекс продуктивності систолічної функції ЛШ. Виявлено добру кореляцію нового індексу з ФВЛШ, визначеною методом Сімпсона (тау Кендала 0,818; p < 0,00001).
Висновки. Запропоновано новий індекс для оцінювання систолічної функції ЛШ, який дає змогу з меншими затратами часу достовірно оцінювати стан систолічної функції ЛШ при різних патологіях міокарда.

Ключові слова: систолічна функція лівого шлуночка, фракція викиду, індекс продуктивності.

   

[PDF] [Література]  

Crossref Member Badge