ISSN 2305-3127 (Print)   
ISSN 2664-3790 (Online)

 

Оригінальні дослідження

DOI: http://doi.org/10.31928/2305-3127-2021.1.1323 

Порушення функції клапанів при міксомах серця: механізм пошкодження і методи корекції

Р.М. Вітовський 1, 2, В.В. Ісаєнко 1, 2, Д.М. Дядюн 1, І.В. Мартищенко 1, О.А. Піщурін 2, О.В. Купчинський 1

1 ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України», Київ
2 Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Київ

Мета роботи – проаналізувати частоту і характер уражень клапанного апарату, оцінити результати хірургічної корекції уражених клапанів при міксомах серця.

Матеріали і методи. В одноцентровому дослідженні за період з 1.01.1969 р. до 1.10.2020 р. спостерігалося 962 пацієнти з морфологічно верифікованими первинними пухлинами серця. Міксоми серця виявлено у 856 (89,0 %) хворих. Патологію клапанного апарату в поєднанні з міксомами серця відзначено у 70 (8,1 %) хворих. Обсяг і характер пошкодження клапанів були різними та залежали від розмірів, консистенції і локалізації міксоми, ступеня її рухливості й наявності ділянок вираженого фіброзу та звапнення на пухлині.

Результати. Хірургічну корекцію клапанних уражень виконано у 65 хворих. У 5 пацієнтів з клапанного апарату вдалося видалити пухлинну тканину з подальшою профілактикою рецидиву захворювання, не пошкодивши клапанні й підклапанні структури. Хірургічні прийоми передбачали як пластичні маніпуляції, так і протезування клапанів. До особливостей віддаленого післяопераційного періоду в таких хворих належать порушення функції клапанів, які прогресують і виявляються посиленням недостатності внаслідок подальшої деформації клапанного апарату.

Висновки. Поряд із видаленням міксоми необхідно проводити ретельний огляд клапанного апарату і корекцію клапанних пошкоджень різними методами, до яких належать пластичні операції та протезування клапана залежно від характеру і ступеня вираження пошкодження.

Ключові слова: пухлини серця, міксома, клапанні структури, хірургічне лікування.


Нарушение функции клапанов при миксомах сердца: механизм повреждения и методы коррекции

Р.М. Витовский 1, 2, В.В. Исаенко 1, 2, Д.Н. Дядюн 1, И.В. Мартыщенко 1, А.А. Пищурин 2, А.В. Купчинский 1  

1 ГУ «Национальный институт сердечно-сосудистой хирургии имени Н.М. Амосова НАМН Украины», Киев
2 Национальная медицинская академия последипломного образования имени П.Л. Шупика, Киев

Цель работы – проанализировать частоту и характер поражений клапанного аппарата, оценить результаты хирургической коррекции пораженных клапанов при миксомах сердца.

Материалы и методы. В одноцентровом исследовании за период с 1.01.1969 г. по 1.10.2020 г. наблюдалось 962 пациента с морфологически верифицированными первичными опухолями сердца. Миксомы сердца обнаружены у 856 (89,0 %) больных. Патология клапанного аппарата в сочетании с миксомами сердца отмечена у 70 (8,1 %) больных. Объем и характер повреждения клапанов были различны и зависели от размеров, консистенции и локализации миксомы, степени ее подвижности, наличия участков выраженного фиброза и обызвествления на опухоли.

Результаты. Хирургическая коррекция клапанных поражений выполнена у 65 больных. У 5 пациентов с клапанного аппарата удалось удалить опухолевую ткань с последующей профилактикой рецидива заболевания, не повредив клапанные и подклапанные структуры. Хирургические приемы включали как пластические манипуляции, так и протезирование клапанов. К особенностям отдаленного послеоперационного периода у таких больных относятся прогрессирующие нарушения функции клапанов, проявляющиеся прогрессированием недостаточности из-за дальнейшей деформации клапанного аппарата.

Выводы. Наряду с удалением миксомы необходимо проводить тщательный осмотр клапанного аппарата и коррекцию клапанных повреждений различными методами, которые включают пластические операции и протезирование клапана в зависимости от характера и выраженности повреждения.

Ключевые слова: опухоли сердца, миксома, клапанные структуры, хирургическое лечение.

[PDF] [Література]  

 

Crossref Member Badge